Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Γέφυρα Βατσουνιάς (Αργύρη): Η κοινή γνώμη δικαιούται εξηγήσεις


Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

 Γράψαμε πρόσφατα μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Ντάνιελ»: ‘’Αθωράκιστη η Καρδίτσα και η Θεσσαλία’’, φυσικά με κύρια ευθύνη των περιφερειακών αρχόντων που επί 13 χρόνια ολιγωρούν, δεν προχώρησαν στα αναγκαία έργα υποδομών με αυστηρή ιεράρχηση και δεν διεκδίκησαν από κυβερνήσεις τα κονδύλια που έχει ανάγκη ο παραμελημένος νομός Καρδίτσας και η ορεινή ζώνη του.

 → Η αλαζονεία των «σίγουρων ψηφοφόρων» λόγω κομματικού πατριωτισμού, τους ώθησε στην απραξία και τον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό... λόγια μόνο, έργο: μηδέν!

 →  Η μικρή γέφυρα ‘Αργύρη’ - λίγα χλμ από πόλη Μουζακίου - εξυπηρετεί δεκάδες ορεινές κοινότητες Μουζακίου και Δυτικής Αργιθέας, τον κεντρικό άξονα: Καρδίτσα - Αργιθέα - Άρτα(160 χλμ συνολικά).

 • Πρόκειται για μια παλιά στενή γέφυρα που από αρχές δεκαετίας 2000 έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί λόγω επικινδυνότητας.

 - Δυστυχώς ουδεμία κυβέρνηση ή περιφερειακή αρχή δεν έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον.

▪ Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί ούτε οι δημοτικές άρχοντες και οι φορείς ανέδειξαν ως Πρώτο, το αίτημα νέας σύγχρονης γέφυρας.

 ^ Στην Αργιθέα υπήρχαν δήμοι τότε χωρίς εκατοστό ασφάλτου και πάλευαν για τα δικά τους επείγοντα αιτήματα.

 ▪ Υπήρχε η πρόφαση - δικαιολογία: «θα πνιγεί το μέρος από το υπό εξαγγελία φράγμα Μουζακίου, λόγω εκτροπής νερών Αχελώου ποταμού..»!

 • Παρήλθαν δεκαετίες... χωρίς να γίνει κάτι για τα έργα Αχελώου ή για την επικίνδυνη στενή πεπαλαιωμένη γέφυρα Βατσουνιάς.

 * Το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες -προφανώς της περιφέρειας Θεσσαλίας, έδωσαν άδεια ή ανοχή παρέμβασης στο άνοιγμα της μικρής γέφυρας και τοποθετήθηκαν υποστυλώματα κάτωθεν του οδοστρώματος με συνέπεια προφανή να στενέψει το άνοιγμα και να εμποδίζεται η Ροή νερών και τα φερτά υλικά να βουλώνουν το τοπικό Ρέμα.

 •• Κατά βάσιμες πληροφορίες τα υποστυλώματα μπήκαν με αίτηση τεχνικής ή τεχνικών εταιριών με σκοπό να μπορέσουν να διέλθουν οι μεγάλες νταλίκες που μετέφεραν στον αυχένα Τυμπάνου τα εξαρτήματα ανεμογεννητριών για το εκεί σε κατασκευή (ήδη ολοκληρώθηκε) αιολικό πάρκο.

 * Η κοινή γνώμη, οι πολίτες ερωτούν - απευθύνονται σε μας - ζητώντας εξηγήσεις:

 1. Ήταν σύννομη και τεχνικά ορθή η τοποθέτηση υποστυλωμάτων στην μικρή γέφυρα «Αργύρη» που στένεψε το άνοιγμα;

 2. Μετά την ολοκλήρωση μεταφοράς των Α/Γ για το Αιολικό πάρκο, γιατί δεν αποκαταστάθηκε το άνοιγμα ώστε να γίνεται κανονικά η ροή υδάτων; Μήπως υπάρχει πλέον ζήτημα στατικότητας;

 3. Η αρμόδια καθύλην και κατά τόπον Περιφ Αρχή Θεσσαλίας - και η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας - ήλεγχαν την όλη διαδικασία;

 Ζήτησαν συνδρομή Υπ υποδομών και Ειδικών Μηχανικών; Εξέτασαν αν επηρεάστηκε η στερεότητα;

 4. Έχει ζητηθεί από κατασκευάστρια ιδιοκτήτρια εταιρία να αποκαταστήσει παρεμβάσεις που έγιναν στη γέφυρα;

 Ποιές οι παρεμβάσεις αιρετών / δήμων και ΠΣ Θεσσαλίας;

-----------

 Είναι σαφές ότι για την καταστροφή που έγινε στη γέφυρα Αργύρη Βατσουνιάς, την ολική διακοπή συγκοινωνίας κοινοτήτων προς και από Μουζάκι - ιατρεία - φαρμακεία στις 6-9-23, δεν ευθύνεται... η κλιματική κρίση αλλά αποκλειστικά η ανευθυνότητα - απρονοησία - ολιγωρία των αιρετών ΤΑ Καρδίτσας και Θεσσαλίας!

 Είμαστε ως νομός Καρδίτσας στο σημείο ΜΗΔΕΝ!!! Ούτε η παραίτηση των αιρετών περιφέρειας Θεσσαλίας πλέον δεν εξαγνίζει, ούτε σώζει την τιμή της Αυτοδιοίκησης...

 →  Επαφίεται στον αγώνα των ενεργών πολιτών, των μαχόμενων Θεσσαλών και στην επέμβαση της Δικαιοσύνης - Αστυνομίας που θα διερευνήσει αιτίες καταλογίζοντας κυρώσεις στους αρμόδιους...

 Η ασυδοσία και ανευθυνότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ούτε τα κομματικά «χρίσματα» σε αιρετούς μπορούν να λειτουργούν ως...ασπίδες μη καταλογισμού και μη απόδοσης ευθυνών.

 Όλοι κρινόμαστε! Ουδείς στο απυρόβλητο...

 Όσοι κουράστηκαν... ας κάνουν στην άκρη!


Δημήτρης Παπακώστας 7-9-23
Αιρετός ΤΑ Αργιθέας Θεσσαλίας 25 έτη
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου