Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμος Αργιθέας: Χορήγηση έγγραφης συγκατάθεσης κατά πλειοψηφία στην ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. προκειμένου να προβεί σε ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις της πηγής "Κεφαλόγρουνο" της Δ.Κ. Πετρίλου.

Δήμος Αργιθέας: Λαμβάνοντας υπόψη και την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πετρίλου με αριθ. 06/2024, εισηγούμαστε θετικά στο αίτημα με αρ. πρωτ. 4135 / 09-08-2024, της ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. για χορήγηση έγγραφης συγκατάθεσης κατά πλειοψηφία  προκειμένου να προβεί σε ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις της πηγής "Κεφαλόγρουνο" της Δ.Κ. Πετρίλου. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Κορλού Όλγα, Κούτσικος Κων/νος, Θεοδωράκης Αθανάσιος καταψηφίζουν για τους παρακάτω λόγους που ανέφερε η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1. Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου πάρθηκε εν κρυπτώ. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και δεν λήφθηκε υπόψιν η άποψή τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την εκμετάλλευση του νερού. Όφειλε ο πρόεδρος του χωριού και η δημοτική αρχή , αμέσως με τη λήψη του αιτήματος της εταιρίας και πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, να συγκαλέσουν λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (7-8-2024) που το Πετρίλο είχε τουλάχιστον 1500 κατοίκους.

Οι λίγοι κάτοικοι που είναι σήμερα στη συνεδρίαση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αίτημα της εταιρίας πληροφορήθηκαν για το θέμα, όπως και η αντιπολίτευση, από την πρόσκληση της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, πέντε μέρες πριν τη συνεδρίαση και αφού είχε ήδη ληφθεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πετρίλου.

2. Οι ποιοτικές μετρήσεις του νερού γίνονται από το Δήμο Αργιθέας και απ΄όλους τους Δήμους της χώρας υποχρεωτικά, όπως προβλέπει ο νόμος. Αλλοίμονο εάν το Τοπικό Συμβούλιο Πετρίλου και η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζουν εάν το νερό της πηγής που υδρεύει τους μισούς οικισμούς του χωριού είναι κατάλληλο προς πόση και περιμένουν από μια εμπορική εταιρία, η οποία θα κάνει μέτρηση για λογαριασμό της, να τους ενημερώσει για την ποιότητα του νερού.

Βέβαια το κρίσιμο ζήτημα είναι η ποσοτική μέτρηση του νερού. Ο Δήμος ως κυρίαρχος πρέπει ο ίδιος να μετρήσει για λογαριασμό του την ποσότητα του νερού, αναθέτοντας την μέτρηση σε ειδικούς επιστήμονες για να έχει αξιόπιστη άποψη, να βεβαιωθεί δηλ. εάν επαρκεί το νερό για την ύδρευση και άρδευση του χωριού και στη συνέχεια να πράξει αναλόγως, έχοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Είναι πρωτάκουστο να αναθέτει σε εμπορική εταιρία να μετρήσει την ποσότητα του νερού, η οποία εκ του νόμου έχει σκοπό το κέρδος και το δηλώνει μάλιστα ρητώς στην αίτησή της ότι ενδιαφέρεται για εμφιάλωση του νερού της πηγής. Πόσο αξιόπιστη θα είναι η μέτρηση από την εν λόγω εταιρία;

3. Η εταιρία δεν αναφέρει στην αίτησή της ποια περίοδο θα γίνει η μέτρηση (τον Ιανουάριο οι πηγές έχουν το περισσότερο νερό και τον Σεπτέμβριο το λιγότερο), ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσει, εάν η πηγή είναι γραμμένη στο ΕΜΣΥ κτλ.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ; ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου