Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισε η μεθόδευση πώλησης της πηγής «Κεφαλόγρουνο» του Πετρίλου σε εταιρία που ενδιαφέρεται για εμφιάλωση νερού!

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΛΟ  (ΔΟΘΗΚΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ «ΚΕΦΑΛΟΓΡΟΥΝΟ» ΠΕΤΡΙΛΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ)        

    Στις  28-8-2024 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργιθέας, στο Πετρίλο, την ιστορική έδρα του Δήμου. Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά σημαντικά. Τα δύο απ΄ τα τρία θέματά της αφορούσαν  εκμετάλλευση υδάτινων πόρων της περιοχής  από ιδιώτες. Είναι θέματα ζωτικής σημασίας, εάν λάβουμε υπόψιν την ανομβρία, την μείωση της στάθμης των υδάτων, την ανησυχία των επιστημόνων οι οποίοι θεωρούν ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό και το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που έχουν τα περισσότερα χωριά του Δήμου μας φέτος.    

   Απ΄τους οκτώ(8) προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Ανατολικής Αργιθέας παρέστησαν μόνον οι πρόεδροι του Δροσάτου και του Πετρίλου και ο Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Πετρίλου, Λάζαρος Καμπούρης. Παρέστησαν και αρκετοί κάτοικοι του Πετρίλου, οι οποίοι ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την σοβαρότητα των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως.

     Στη συνεδρίαση πάρθηκε σημαντική απόφαση για το μέλλον της πηγής «Κεφαλόγρουνο» που βρίσκεται στα Λιβάδια Πετρίλου και από την οποία υδρεύονται οι μισοί οικισμοί του Πετρίλου.

       Ειδικότερα:

     Η εταιρία «ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» με  την από 7-8-2024 αίτησή της στο Δήμο Αργιθέας  και «στα  πλαίσια αναζήτησης πιθανών πηγών ύδατος προς εκμετάλλευση (εμφιάλωση πόσιμου νερού)» ζητά να της δοθεί η άδεια να προβεί «σε ποσοτικές μετρήσεις και  δειγματοληψία για χημικές, φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις της πηγής Κεφαλόγρουνο», προκειμένου να διαπιστώσει εάν ικανοποιούνται οι κατάλληλες συνθήκες εκμετάλλευσης της πηγής …..  

     Το Τοπικό Συμβούλιο Πετρίλου στις 20-8-2024 ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας ομόφωνα με την αιτιολογία ότι «οι μετρήσεις αυτές μας προσφέρουν την δυνατότητα να μάθουμε τόσο την ποιότητα όσο και τις ποσότητες του νερού της πηγής σε αυτή την περίοδο ανομβρίας που διανύουμε».

1.      Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου πάρθηκε εν κρυπτώ. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και δεν λήφθηκε υπόψιν η άποψή τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την εκμετάλλευση του νερού.  Όφειλε ο πρόεδρος του χωριού και η δημοτική αρχή , αμέσως με τη λήψη του αιτήματος της εταιρίας και πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, να συγκαλέσουν  λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και μάλιστα τη  συγκεκριμένη χρονική στιγμή (7-8-2024) που το Πετρίλο  είχε τουλάχιστον 1500 κατοίκους.  Οι λίγοι κάτοικοι που ήρθαν στη συνεδρίαση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αίτημα της εταιρίας πληροφορήθηκαν για το θέμα, όπως και...

η αντιπολίτευση, από την πρόσκληση της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, πέντε μέρες πριν τη συνεδρίαση και αφού είχε ήδη ληφθεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πετρίλου.

2.      Οι ποιοτικές μετρήσεις του νερού γίνονται από το Δήμο Αργιθέας και απ΄όλους τους Δήμους της χώρας υποχρεωτικά, όπως προβλέπει ο νόμος.  Αλλοίμονο εάν το Τοπικό Συμβούλιο Πετρίλου και η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζουν εάν το νερό της πηγής που υδρεύει τους μισούς οικισμούς του  χωριού είναι κατάλληλο προς πόσι και περιμένουν από μια εμπορική εταιρία, η οποία θα κάνει μέτρηση για λογαριασμό της, να τους ενημερώσει για την ποιότητα του νερού. 

  Βέβαια το κρίσιμο ζήτημα είναι η ποσοτική μέτρηση του νερού. Ο Δήμος ως κυρίαρχος πρέπει ο ίδιος να μετρήσει για λογαριασμό του την ποσότητα του νερού, αναθέτοντας την μέτρηση σε ειδικούς επιστήμονες για να έχει αξιόπιστη  άποψη,  να  βεβαιωθεί δηλ. εάν  επαρκεί το νερό για την ύδρευση και άρδευση του χωριού και στη συνέχεια να πράξει αναλόγως, έχοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

    Είναι  πρωτάκουστο να αναθέτει σε  εμπορική εταιρία να μετρήσει την ποσότητα του νερού, η οποία εκ του νόμου έχει σκοπό το κέρδος και το δηλώνει μάλιστα ρητώς στην αίτησή της ότι ενδιαφέρεται για   εμφιάλωση του νερού της πηγής. Πόσο αξιόπιστη θα είναι η μέτρηση από την εν λόγω εταιρία; 

3.      Η εταιρία  δεν αναφέρει στην αίτησή της ποια περίοδο θα γίνει η μέτρηση (τον Ιανουάριο οι πηγές έχουν το περισσότερο νερό και τον Σεπτέμβριο το λιγότερο), ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσει, εάν η πηγή είναι γραμμένη στο ΕΜΣΥ κτλ.     

  ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ  ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ; ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ.  ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ  ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ  ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.  

  Παρά την αντίθετη άποψη των κατοίκων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτό κατά πλειοψηφία το αίτημα της εταιρίας να προβεί σε ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του νερού της πηγής.  Οι τρεις (3) σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταψηφίσαμε.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα χωριά του Δήμου Αργιθέας είχαν  έντονο πρόβλημα λειψυδρίας το καλοκαίρι σύμφωνα και με δήλωση του Αντιδημάρχου Θανάση Καραγεώργου στην ηλεκτρονική εφημερίδα karditsalive.net.

      Στην ίδια συνεδρίαση  17  κάτοικοι του οικισμού Αετοχωρίου Στεφανιάδας έστειλαν επιστολή με την οποία διαμαρτύρονται έντονα για το διαχρονικό πρόβλημα των αλλεπάλληλων διακοπών του νερού. Δηλ. έχουν νερό για δύο ημέρες και μετά για τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες δεν έχουν κ.ο.κ. Μάλιστα αναφέρουν ότι ο Δήμος, όπως τους είχε διαβεβαιώσει, εξασφάλισε χρηματοδότηση ποσού 35.000 ευρώ  για την επισκευή του δικτύου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε ερώτησή μας γιατί δεν χρησιμοποιεί το παραπάνω ποσόν για να λυθεί το πρόβλημα ο Δήμαρχος απάντησε ότι τα χρήματα αυτά τα υποσχέθηκε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν  και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις.

  Στο Βλάσι  το νερό βγαίνει «σοκολατί» από τις βρύσες, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν κάτοικοι του χωριού.  Στον οικισμό Ρώσση Πετρίλου οι διακοπές νερού ήταν συνεχείς κοκ.

   Υποβάλαμε ερώτημα για τα Ελληνικά σε ποιό στάδιο βρίσκεται η ανανέωση της άδειας χρήσης νερού (Βαλκάνο) που έχει λήξει, ώστε να μπορέσει το χωριό να πάρει νερό από πηγή του Δήμου Πύλης σύμφωνα με παλαιότερη συμφωνία   και η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία με το Δήμο Πύλης. Και  στα Ελληνικά θα αναζητηθούν άλλες λύσεις.

    Εν τω μεταξύ το έργο «αποκατάσταση υδρομαστευτικών έργων του Δήμου Αργιθέας», το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ¨Αντώνης Τρίτσης¨ πριν από τρία χρόνια και αφορά αποκατάσταση υδρομαστεύσεων σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου ακόμη να ξεκινήσει…                        

         Το άλλο σημαντικό θέμα  αφορά γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός Παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 1,6 MW της εταιρίας με την επωνυμία ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ» στη θέση «ΒΛΑΣΙΟ» των Τ.Κ. Βλασίου και Δροσάτου, της Δημ. Ενότητας Ανατολικής Αργιθέας.  Το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση, γιατί δεν εστάλη εισήγηση  στους Δημοτικούς Συμβούλους  από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου . Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση η δημοτική αρχή και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων οφείλουν να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και να λάβουν υπόψιν τους την άποψή της.

        Σε ερώτημά μας για την τύχη των ΚΕΠ Πετρίλου και Αργυρίου, το οποίο είχαμε υποβάλει και στην προηγούμενη  συνεδρίαση που έγινε στα Βραγκιανά,   η δημοτική αρχή εμμένει στην άποψή της ότι τα ΚΕΠ Αργυρίου και Πετρίλου πρέπει να κλείσουν γιατί έχουν λίγη δουλειά. Όσον αφορά το Πετρίλο θα μεταβαίνει εκεί υπάλληλος του Δήμου,  μία φορά την εβδομάδα για να εξυπηρετεί το κοινό. Η άποψή μας, όπως επισημάναμε και στο παρελθόν, είναι  ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα ΚΕΠ, διότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την ορεινότητα, τις μεγάλες αποστάσεις κτλ. Προτείναμε δε να αναθέσει ο Δήμαρχος στους υπαλλήλους των δύο ΚΕΠ παράλληλα καθήκοντα, όπως έχει αναθέσει και στην υπάλληλο του ΚΕΠ Ανθηρού, τα οποία μπορούν να διεκπεραιώνουν από την έδρα των ΚΕΠ. Υπάρχει κάποιος λόγος που  επιμένει  να μεταφερθούν τα ΚΕΠ στο Ανθηρό;  

   Ως αντιπολίτευση έχουμε καθήκον να ενημερώνουμε τους δημότες, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της περιοχής, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και να ασκούμε αυστηρό έλεγχο στη δημοτική αρχή.

  Υ.Γ. Η φωτογραφία ελήφθη πριν από τρεις ημέρες και  απεικονίζει την πηγή «Κεφαλόγρουνο». 

      Όλγα Ηλ. Κορλού

 Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αργιθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου