Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Επαναπατρισμός δύο Ιερών Εικόνων στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου του Πετρίλου


«Χριστός Μέγας Αρχιερεύς», 1885, διαστ. 0,73Χ0,36μ., που είχε κλαπεί από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα, Πετρίλου, Π.Ε. Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η κλοπή πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25.12.2006 – 03.01.2007
«Ένθρονη Παναγία Οδηγήτρια», 1885, διαστ. 0,73Χ0,35μ., επίσης κλαπείσα από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα Πετρίλου Καρδίτσας
Με βαθειά συγκίνηση και αισθήματα  χαράς, υποδέχτηκαν οι Πετριλιώτες τις δύο Ιερές Εικόνες, του ένθρονου Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως και της Υπεραγίας Θεοτόκου, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και είχαν κλαπεί το 2006 από την Ιερά Μονή Γεννεσίου της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους στο Πετρίλο. Οι εικόνες βρέθηκαν στην Γερμανία και επέστρεψαν σήμερα στο Μοναστήρι κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ελληνικών διπλωματικών αρχών. 
Τις  Ιερές  Εικόνες, υποδέχτηκε επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, μαζί με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Θεόκλητο, πολλών ιερέων, τοπικών αρχών  και πλήθος κόσμου στην είσοδο της Ιεράς Μονής.

Τις εικόνες μετέφεραν η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρυσταλλία Μαντζανά, και η προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων Καρδίτσας κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου με συνοδεία Αστυνομικής δύναμης.

Μετά την υποδοχή σχηματίστηκε πομπή προς το καθολικό της Μονής όπου ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας της Εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου.
Η Δίζωνη Ιερή Εικόνα της Γενέσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα (1848) και βρέθηκε στην Αγγλία από την Ιντερπόλ λίγο πριν πουληθεί. Η εικόνα  είχε κλαπεί το 2006 μαζί με άλλες 6 εικόνες και μέρους του τέμπλου από το Μοναστήρι

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτ 2014 επαναπατρίστηκε και η Δίζωνη Εικόνα που έχει κλαπεί επίσης στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου του Πετρίλου.

Θα ακολουθήσει πλήρες φωτορεπορτάζ τις επόμενες ημέρες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την υποδοχή των δύο εικόνων στο διαβάστε περισσότερα...







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου