Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Επαναπατρισμός των δύο Ιερών Εικόνων, του ένθρονου Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως και της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου του Πετρίλου


«Χριστός Μέγας Αρχιερεύς», 1885, διαστ. 0,73Χ0,36μ., που είχε κλαπεί από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα, Πετρίλου, Καρδίτσας. Η κλοπή πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25.12.2006 – 03.01.2007

«Ένθρονη Παναγία Οδηγήτρια», 1885, διαστ. 0,73Χ0,35μ., επίσης κλαπείσα από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα Πετρίλου Καρδίτσας.
Με βαθειά συγκίνηση και αισθήματα  χαράς, υποδέχτηκαν οι Πετριλιώτες τις δύο Ιερές Εικόνες, του ένθρονου Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως και της Υπεραγίας Θεοτόκου, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και είχαν κλαπεί το 2006 από την  Ιερά Μονή Ιερά Μονή Γεννεσίου της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους στο Πετρίλο, που βρέθηκαν στην Γερμανία και  κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ελληνικών διπλωματικών αρχών, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές παρέδωσαν τις εικόνες στο Γενικό Προξενείο του Μονάχου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους, στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι εικόνες  είχαν κλαπεί το 2006 μαζί με άλλες 6 εικόνες (συνολικά) και μέρους του τέμπλου από το Μοναστήρι.

Το 2012 η τότε Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αρμόδια τότε Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για θέματα αρχαιοκαπηλίας, πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου, ότι σε οίκο δημοπρασιών στη Γερμανία (Hargesheimer & Günther, έδρα Düsseldorf) διατίθεντο προς πώληση μεταβυζαντινά κειμήλια κλαπέντα από ελληνικά εκκλησιαστικά μνημεία.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση, έλεγχος του τηρούμενου ηλεκτρονικού φωτογραφικού αρχείου και συνεργασία με τις συναρμόδιες περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων (πρώην 8η και 19η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ιωάννινα και Τρίκαλα αντίστοιχα) με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση δεκαοκτώ (18) κλαπέντων μεταβυζαντινών κειμηλίων από ναούς της Ηπείρου κυρίως, αλλά και της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων είχε ήδη πωληθεί σε ιδιώτες στην Ολλανδία και τη Ρωσία.

Κατόπιν έγκλησης που κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου κατά της προμηθεύτριας εταιρείας στο Μόναχο το 2013, οι εικόνες παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές και στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελία. Οι Ιερές εικόνες επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου 2016 και φιλοξενήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας όπου πραγματοποιήθηκε συντήρηση και οι απαραίτητες στερεωτικές εργασίες από  την συντηρήτρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Τις Ιερές   Εικόνες, υποδέχτηκε επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, μαζί με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Θεόκλητο, τις τοπικές αρχές  και πλήθος κόσμου στην είσοδο της Ιεράς Μονής.
Τις εικόνες μετέφεραν η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά και η προϊσταμένη της  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου με συνοδεία Αστυνομικής δύναμης. 

Μετά την υποδοχή σχηματίστηκε πομπή προς το καθολικό της Μονής όπου οι εικόνες τοποθετήθηκαν ξανά στην αρχική τους θέση στο τέμπλο του ναού και ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου. 

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτ 2014 επαναπατρίστηκε και η Δίζωνη Εικόνα που έχει κλαπεί την ίδια περίοδο από το Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου του Πετρίλου.
Δίζωνη Ιερή Εικόνα της Γενέσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα (1848) ., που είχε κλαπεί το διάστημα 25.12.2006 – 03.01.2007 από την μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίϊκα, Πετρίλου, Καρδίτσας.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον επαναπατρισμό των δύο Ιερών Εικόνων, του ένθρονου Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως και της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου του Πετρίλου στο διαβάστε περισσότερα (θα ακολουθήσει πλήρες φωτορεπορτάζ τις επόμενες ημέρες) …























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου