Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα στην Κρανιά Πετρίλου την 4η Δεκεμβρίου 2018






Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, στην ομώνυμη Εκκλησία στην Κρανιά Πετρίλου όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας από τον Αιδεσιμώτατο πρεσβύτερο π. Βασίλειο Γυφτογιάννη

Μετά τον εκκλησιασμό οι κάτοικοι του συνοικισμού τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο φίλεψαν με νηστίσιμα εδέσματα όλους τους παρευρισκομένους στα σπίτια τους στην Κρανιά Πετρίλου. 

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 4 Δεκεμβρίου. Από το 1829 η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη Διόσκουρου και παρά τις αντίθετες προσπάθειες του πατέρα της, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό από νεαρή ηλικία. Ο πατέρας της χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια. Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών.

Και κατά την παράδοση, τη στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον εορτασμό στο διαβάστε περισσότερα (θα ακολουθήσει πλήρες φωτορεπορτάζ)…

















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου