Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Εξόρμηση στη Δυτική Αργιθέα - Ακολουθώντας τη ροή του Αχελώου (Περαταριά Πράβας) Νο 20






Περαταριά Πράβας Καταφυλλίου Αργιθέας

Η περαταριά που βρίσκεται στον οικισμό της Πράβας είναι ένα  εναέριο πέρασμα (χειροκίνητο τελεφερίκ) που αποτελείται από μία αυτοσχέδια κατασκευή που κινείται μέσω ενός συρματόσχοινου το οποίο είναι κατάλληλα στερεωμένο στις όχθες του ποταμού Αχελώου. Η περαταριά στην Πράβα όπως και η Περαταριά στα Νταλανέϊκα είναι τα μόνα μέσα με τα οποία πέρναγε κάποιος τον Αχελώο ανάμεσα από τη Γέφυρα Καταφυλλίου και τη Γέφυρα Κοράκου.

Χρησιμοποιούνταν από το 1960 και για πολλά χρόνια αποτελούσε τον βασικό τρόπο μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη. Σήμερα ο δρόμος για την περαταριά της Πράβας έχει χαλάσει και η πρόσβαση με  αυτοκίνητο για τα τελευταία περίπου 300 μέτρα είναι αδύνατη, δεν υπάρχει περατάρης-οδηγός, το κτίριο του περατάρη είναι μισογκρεμισμένο και όλη η κατασκευή είναι ασυντήρητη για αρκετά χρόνια.  

Ο οικισμός της Πράβας βρίσκεται σε υψόμετρο  400 μ. περίπου, δίπλα στον ποταμό Αχελώο. Εντός του ορίου του συναντώνται διάσπαρτα κατοικίες και μαντριά, ενώ σε αυτόν υπάρχει και η ομώνυμη περαταριά. Είναι οικισμός του  Καταφυλλίου Αργιθέας  που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού Καρδίτσας, στα όρια με το νομό Άρτας, σε απόσταση 115 χλμ. από την Καρδίτσα

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο διαβάστε περισσότερα…


































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου