Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμος Αργιθέας: Χορήγηση έγγραφης συγκατάθεσης κατά πλειοψηφία στην ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. προκειμένου να προβεί σε ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις της πηγής "Κεφαλόγρουνο" της Δ.Κ. Πετρίλου.

Δήμος Αργιθέας: Λαμβάνοντας υπόψη και την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πετρίλου με αριθ. 06/2024, εισηγούμαστε θετικά στο αίτημα με αρ. πρωτ. 4135 / 09-08-2024, της ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. για χορήγηση έγγραφης συγκατάθεσης κατά πλειοψηφία  προκειμένου να προβεί σε ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις της πηγής "Κεφαλόγρουνο" της Δ.Κ. Πετρίλου. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Κορλού Όλγα, Κούτσικος Κων/νος, Θεοδωράκης Αθανάσιος καταψηφίζουν για τους παρακάτω λόγους που ανέφερε η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1. Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου πάρθηκε εν κρυπτώ. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και δεν λήφθηκε υπόψιν η άποψή τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την εκμετάλλευση του νερού. Όφειλε ο πρόεδρος του χωριού και η δημοτική αρχή , αμέσως με τη λήψη του αιτήματος της εταιρίας και πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, να συγκαλέσουν λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (7-8-2024) που το Πετρίλο είχε τουλάχιστον 1500 κατοίκους.

Οι λίγοι κάτοικοι που είναι σήμερα στη συνεδρίαση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αίτημα της εταιρίας πληροφορήθηκαν για το θέμα, όπως και η αντιπολίτευση, από την πρόσκληση της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, πέντε μέρες πριν τη συνεδρίαση και αφού είχε ήδη ληφθεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πετρίλου.

2. Οι ποιοτικές μετρήσεις του νερού γίνονται από το Δήμο Αργιθέας και απ΄όλους τους Δήμους της χώρας υποχρεωτικά, όπως προβλέπει ο νόμος. Αλλοίμονο εάν το Τοπικό Συμβούλιο Πετρίλου και η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζουν εάν το νερό της πηγής που υδρεύει τους μισούς οικισμούς του χωριού είναι κατάλληλο προς πόση και περιμένουν από μια εμπορική εταιρία, η οποία θα κάνει μέτρηση για λογαριασμό της, να τους ενημερώσει για την ποιότητα του νερού.

Βέβαια το κρίσιμο ζήτημα είναι η ποσοτική μέτρηση του νερού. Ο Δήμος ως κυρίαρχος πρέπει ο ίδιος να μετρήσει για λογαριασμό του την ποσότητα του νερού, αναθέτοντας την μέτρηση σε ειδικούς επιστήμονες για να έχει αξιόπιστη άποψη, να βεβαιωθεί δηλ. εάν επαρκεί το νερό για την ύδρευση και άρδευση του χωριού και στη συνέχεια να πράξει αναλόγως, έχοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Είναι πρωτάκουστο να αναθέτει σε εμπορική εταιρία να μετρήσει την ποσότητα του νερού, η οποία εκ του νόμου έχει σκοπό το κέρδος και το δηλώνει μάλιστα ρητώς στην αίτησή της ότι ενδιαφέρεται για εμφιάλωση του νερού της πηγής. Πόσο αξιόπιστη θα είναι η μέτρηση από την εν λόγω εταιρία;

3. Η εταιρία δεν αναφέρει στην αίτησή της ποια περίοδο θα γίνει η μέτρηση (τον Ιανουάριο οι πηγές έχουν το περισσότερο νερό και τον Σεπτέμβριο το λιγότερο), ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσει, εάν η πηγή είναι γραμμένη στο ΕΜΣΥ κτλ.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ; ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.




Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισε η μεθόδευση πώλησης της πηγής «Κεφαλόγρουνο» του Πετρίλου σε εταιρία που ενδιαφέρεται για εμφιάλωση νερού!

Σχετικό: Δήμος Αργιθέας: Χορήγηση έγγραφης συγκατάθεσης κατά πλειοψηφία στην ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. προκειμένου να προβεί σε ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις της πηγής "Κεφαλόγρουνο" της Δ.Κ. Πετρίλου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΛΟ  (ΔΟΘΗΚΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ «ΚΕΦΑΛΟΓΡΟΥΝΟ» ΠΕΤΡΙΛΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ)        

    Στις  28-8-2024 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργιθέας, στο Πετρίλο, την ιστορική έδρα του Δήμου. Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν εξαιρετικά σημαντικά. Τα δύο απ΄ τα τρία θέματά της αφορούσαν  εκμετάλλευση υδάτινων πόρων της περιοχής  από ιδιώτες. Είναι θέματα ζωτικής σημασίας, εάν λάβουμε υπόψιν την ανομβρία, την μείωση της στάθμης των υδάτων, την ανησυχία των επιστημόνων οι οποίοι θεωρούν ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό και το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που έχουν τα περισσότερα χωριά του Δήμου μας φέτος.    

   Απ΄τους οκτώ(8) προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Ανατολικής Αργιθέας παρέστησαν μόνον οι πρόεδροι του Δροσάτου και του Πετρίλου και ο Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Πετρίλου, Λάζαρος Καμπούρης. Παρέστησαν και αρκετοί κάτοικοι του Πετρίλου, οι οποίοι ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την σοβαρότητα των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως.

     Στη συνεδρίαση πάρθηκε σημαντική απόφαση για το μέλλον της πηγής «Κεφαλόγρουνο» που βρίσκεται στα Λιβάδια Πετρίλου και από την οποία υδρεύονται οι μισοί οικισμοί του Πετρίλου.

       Ειδικότερα:

     Η εταιρία «ΑΒΓ ΓΚΡΟΥΠ ΔΡΟΣΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» με  την από 7-8-2024 αίτησή της στο Δήμο Αργιθέας  και «στα  πλαίσια αναζήτησης πιθανών πηγών ύδατος προς εκμετάλλευση (εμφιάλωση πόσιμου νερού)» ζητά να της δοθεί η άδεια να προβεί «σε ποσοτικές μετρήσεις και  δειγματοληψία για χημικές, φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις της πηγής Κεφαλόγρουνο», προκειμένου να διαπιστώσει εάν ικανοποιούνται οι κατάλληλες συνθήκες εκμετάλλευσης της πηγής …..  

     Το Τοπικό Συμβούλιο Πετρίλου στις 20-8-2024 ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας ομόφωνα με την αιτιολογία ότι «οι μετρήσεις αυτές μας προσφέρουν την δυνατότητα να μάθουμε τόσο την ποιότητα όσο και τις ποσότητες του νερού της πηγής σε αυτή την περίοδο ανομβρίας που διανύουμε».

1.      Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου πάρθηκε εν κρυπτώ. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και δεν λήφθηκε υπόψιν η άποψή τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την εκμετάλλευση του νερού.  Όφειλε ο πρόεδρος του χωριού και η δημοτική αρχή , αμέσως με τη λήψη του αιτήματος της εταιρίας και πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, να συγκαλέσουν  λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και μάλιστα τη  συγκεκριμένη χρονική στιγμή (7-8-2024) που το Πετρίλο  είχε τουλάχιστον 1500 κατοίκους.  Οι λίγοι κάτοικοι που ήρθαν στη συνεδρίαση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αίτημα της εταιρίας πληροφορήθηκαν για το θέμα, όπως και...

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος που καταστράφηκε από τη θεομηνία "Ιανός" στις Ομπρίες Κρανιάς Πετρίλου, 4Κ, VID_20240925_190233






Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής στο Ανθηρό και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας την 27η Σεπτ 2024

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αργιθέας

 Στις 27-09-2024, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 12:00 μ. σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αργιθέας, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος  στο Ανθηρό,  θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΤΙΣ    27-09-2024  ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ  ΣΤΗ  ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ 4727 / 23-09-2024   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

Εισηγητής των θεμάτων: κ. Σακκάς Νικόλαος Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής 

Θέμα:  1ο

9η Τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού  έτους 2024, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος   και αποδοχή πιστώσεων

Θέμα: 2ο

 Λήψη απόφασης περί έγκρισης εκθέσεων Δημοτικού σχεδίου μείωσης εκπομπών (ΔηΣΜΕ)

Θέμα:  3ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης για αλλαγή τοποθεσίας κατασκευής παιδικών χαρών στις Δ.Κ. Αργιθέας & Πετρίλου.

Θέμα: 4ο

Σύσταση Πάγιας Προκαταβολής για τους Διευθυντές/τριες ή τους/ τις εκτελούντες/ούσες χρέη διευθυντών/ντριών ή τους/τις αναπληρωτές/τριες αυτών των σχολικών μονάδων

Θέμα:  5ο

Άνοιγμα λογαριασμών ειδικού σκοπού ανά σχολική μονάδα για την κατάθεση του ποσού της πάγιας προκαταβολής σύμφωνα με την απόφαση ΥΠ.ΕΣ. 45118/31.05.2024 (ΦΕΚ 3409/13.06.2024 τεύχος Β').

Θέμα:  6ο

Πρόσληψη  έκτακτου προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών (άρθρο 36 Ν. 4765/2021).

Θέμα:  7ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση της  μελέτης, τεχνικών προδιαγραφών, καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ»

Θέμα:  8ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης παράταση προθεσμίας του έργου:  «Αποκατάσταση ζημιών  λόγω «ΙΑΝΟΥ» στην γέφυρα στη θέση Ραγάζια της Τ.Κ. Κουμπουριανων.»

Θέμα: 9ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης παράταση προθεσμίας του έργου: «Αποκατάσταση πρόσβασης στο αποχετευτικό σύστημα Τ.Κ. Ανθηρού λόγω Ιανού και τσιμεντοστρώσεις Δημοτικών οδών» 

Θέμα: 10ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης παράταση προθεσμίας του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΛΟΓΩ ΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ»

Θέμα 11ο

Επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντος όπου δημότης κατέθεσε μεγαλύτερο ποσό μέσω  λογαριασμού ΔΙΑΣ σύμφωνα με την αριθ. 663/5-2-2024 αίτησή της για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο Αργιθέας

 Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας

 Στις 27-09-2024, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 13:00 μ.μ. σε συνεδρίαση της Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος  στο Ανθηρό,  θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ  27-09-2024  ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.   4728/23- 09 - 2024  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. 

Θέμα:  1ο

9η Τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού  έτους 2024, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος   και αποδοχή πιστώσεων.

Εισηγητής:

Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Σακκάς

Θέμα:  2ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης  περί έγκριση Συνεργασίας των Δήμων της Π.Ε Καρδίτσας Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και του Δήμου Δομοκού της Π.Ε. Φθιώτιδας για την Υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους ΙΙΙ

Εισηγητής:

Αντιδήμαρχος κ Γραμμένος Κων/νος

Θέμα:  3ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με μνημόνιο συνεργασίας για το έργο «Σχολικοί κήποι, σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας»

Εισηγητής:

Αντιδήμαρχος κ. Γραμμένος Κων/νος

Θέμα:  4ο

Χορήγηση εξουσιοδότησης στη Δημοτική Επιτροπή για τη λήψη απόφασης συγκρότησης επιτροπής παραλαβής

Εισηγητής:

Αντιδήμαρχος κ. Καραγιώργος Αθανάσιος

Θέμα:  5ο

Ενημέρωση σώματος επί του περιεχομένου της ΜΠΕ που έλαβε ΑΕΠΟ με την Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/ 98120 / 6844 / 13-9-2024.

Εισηγητής:

Δήμαρχος κ. Στεργίου Ανδρέας

Θέμα:  6ο

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα του κ.  Νάκου Σοφοκλή - Ιωάννη του για  χορήγηση βεβαίωσης ότι το οικόπεδό του  βρίσκεται εντός ή εκτός ζώνης των 800 μέτρων από το κέντρο του οικισμού Δ.Κ.Βλασίου

Εισηγητής:

Αντιδήμαρχος κ.  Πούλιος Χαράλαμπος

Θέμα:  7ο

Αιτήσεις Δημοτών

Εισηγητής:

Πρόεδρος Δ.Σ. Παπαδήμας Ηλίας

 
Σημείωση https://petrilia.blogspot.com/
Η ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/98120/6844 αφορά
Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 193,4 MW στις θέσεις «Αυγό» ισχύος 52 MW, «Κορυφή Καρατζιούνη» ισχύος 29,4 MW, «Νταλαμήτρου» ισχύος 8,4 MW, «Κορυφή Καυκιάς» ισχύος 28 MW, «Κορυφή Καυκιάς» ισχύος 29,4 MW, «Ψηλά Δένδρα» ισχύος 21 MW, «Μαυροβούνι» ισχύος 25,2 MW, Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων & Αργιθέας, Δήμων Πύλης & Αργιθέας, Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας και των συνοδών τους έργων εντός Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων, Αργιθέας, Πύλης & Μουζακίου, Δήμων Πύλης, Αργιθέας & Μουζακίου, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων & Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων την 14η Σεπ 2024, VID_20240914 Νο 4

Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων την 14η Σεπ 2024, VID_20240914 Νο 3

Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων την 14η Σεπ 2024, VID_20240914 Νο 2

Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων την 14η Σεπ 2024, VID_20240914 Νο 1

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Πανηγύρι στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου Πετρίλου στις 8 Σεπ 2024, VID_20240908, Νο 4

Πανηγύρι στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου Πετρίλου στις 8 Σεπ 2024, VID_20240908, Νο 3

Πανηγύρι στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου Πετρίλου στις 8 Σεπ 2024, VID_20240908, Νο 2

Πανηγύρι στο Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου Πετρίλου στις 8 Σεπ 2024, VID_20240908, Νο 1

Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους στο Πετρίλο



πηγή: petrilia.blogspot.com
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων, πάνω από τον συνοικισμό Αργυρέικα των Αγράφων, με θέα τους συνοικισμούς του Πετρίλου και στις μεσημβρινές πλαγιές της Γράπας  που κατεβαίνουν από το όρος Βουτσικάκι, σε μία όμορφη κι απάνεμη τοποθεσία, σε ένα πραγματικό φυσικό μπαλκόνι.





Άποψη του Καθολικού της Μονής
Το  Πετρίλο, του Δήμου Αργιθέας, στα Άγραφα, απλώνεται σε μία μεγάλη έκταση και αποτελείται από πολλούς οικισμούς: Τον Μάγειρο, τα Λειβάδεια, το Πολύδροσο (Καμπουρέικα), τα Αργυραίικα, τα Βλαχογιαννέικα, την Κρανιά (Χάρις), τους Βασιλάδες, το Χαλκιόπουλο, το Ρώσση, τα Τεκέικα, τα Κουκλαρέικα και τα Παγουρέικα ενώ είναι κτισμένο σε υψόμετρο περίπου τα 1.200 μέτρα ανάμεσα σε δυο μεγάλα βουνά, το Βουτσικάκι και το Ντελιδίμι.

Η Μονή Πετρίλου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Γενέσεως της Θεοτόκου, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής το «Μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου», λόγω της ύπαρξης του Χαριτόβρυτου τεμαχίου από το λείψανο του Αγίου, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή. 
Άποψη της Μονής στην δεκαετία του '60

 Άποψη της Μονής κατά την ανακατασκευή του 

Άποψη της Μονής κατά την ανακατασκευή του 
Η είσοδος στο Καθολικό της Μονής
πηγή: petrilia.blogspot.com
Από τα λίγα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, τεκμηριώνεται η άποψη ότι, η Μονή, είχε μια συνεχή ζωντανή παρουσία τουλάχιστον από το 1600 ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή μάλιστα.

Πρώτος κτήτορας αναφέρεται σε μία παρρησία, ο Ιερομόναχος Δανιήλ ενώ ως ανακαινιστές παρουσιάζονται οι Ιερομόναχοι Ζωσιμάς και αργότερα ο ιερομόναχος Θεόκλητος και ο μοναχός Καλλίνικος γιατί η Μονή καταστράφηκε πολλές φορές από τις Τουρκικές επιδρομές, καθώς η οχυρωματική του θέση βοηθούσε να προφυλαχθούν μέσα σε αυτό οι μοναχοί και οι κάτοικοι του χωριού. 

Από την αλληλογραφία του διδασκάλου του γένους, Αγίου Αναστασίου Γόρδιου (1654 - 1729), που υπογράφει χρονολογημένες επιστολές από τη Μονή το 1713, μαρτυρείται ότι η Μονή τότε είχε 47 μοναχούς.

O ίδιος ο Άγιος Αναστάσιος ο Γόρδιος, μαθητής του Αγίου Ευγενίου Γιαννούλη φιλοξενήθηκε στο Μοναστήρι, ενώ δίδασκε στο «σχολείο κοινών γραμμάτων», το οποίο είχε ιδρύσει και συντηρούσε η Μονή.

Η Παναγία στο υπέρθυρο της εισόδου, στο Καθολικό της Μονής

Άποψη της λιθανάγλυφης εισόδου στο Καθολικό της Μονής

Άποψη της εισόδου στο Καθολικό της Μονής
Η σημερινή μορφή του Μοναστηριού είναι νεότερη με το καθολικό να χρονολογείται το 1830, όπως μαρτυρείται από επιγραφή στη θύρα, (επιγραφή από κτίσεως κόσμου ΖΤΛΗ = 1830 - 1829).

Η επιγραφή ιστόρησης του Καθολικού
πηγή: petrilia.blogspot.com
Στο νάρθηκα επάνω από την είσοδο διασώζεται ένα προειδοποιητικό επίγραμμα με ευνόητο νόημα πού αναφέρει: «εἰ μὲν φίλος πέφυκας εἴσελθε χαίρων, εἰ δὲ ἐχθρὸς καὶ βάσκανος καὶ γέμων δόλου πὸρρῶ πόρρω πέφευγε τῆς πύλης ταύτης ἴνα μὴ λάβεις, ἀρᾶν ἀντὶ εὐλογίας ὡς ὁ Ἰούδας ὅ του Χριστοῦ προδότης». 
To προειδοποιητικὸ επίγραμμα - επιγραφή, επάνω από τον νάρθηκα
πηγή: 
petrilia.blogspot.com

Άποψη των τοιχογραφιών της Μονής, ο Παντοκράτορας στον Τρούλο.
πηγή: petrilia.blogspot.com

Άποψη των τοιχογραφιών της Μονής
πηγή: petrilia.blogspot.com

Λεπτομέρεια της Αγιογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον δυτικό τοίχο του Ναού,
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

πηγή: www.religiousgreece.gr
Ο εσωτερικός διάκοσμος του καθολικού αποτελείται από σχεδόν 140 έντονες χρωματικά τοιχογραφίες τού περιοδεύοντος συνεργείου των Σαμαριναίων αδελφών Ματθαίου και Μιχαήλ  Παπαϊωάννου το 1851, όπως μαρτυρείται από την αναθηματική επιγραφή.

Ακόμη πολύ εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με διαμπερή διακόσμηση και παραστάσεις πάνω και κάτω από τις εικόνες, από τις οποίες αυτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο τέμπλο χρονολογείται από το 1700.  
Άποψη του τέμπλου και του εσωτερικού του καθολικού.
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

πηγή: www.religiousgreece.gr

Από το Μοναστήρι σώζονται οι δύο πτέρυγες που χρονολογούνται από το 1906 στα νότια και στα δυτικά, η ανατολική δεν υπάρχει πλέον, όπως και το παλιό δίκτυο ύδρευσης που μετέφερε νερό από την «μάνα τοῦ νερού», όπως ονομάζεται η πηγή που μέχρι σήμερα υδροδοτείται η Μονή.  

Η κατασκευή του διώροφου μεγαλοπρεπούς κτηρίου των κελιών κτίστηκε με την βοήθεια των κατοίκων και ήταν ένας πραγματικός άθλος, μία απόδειξη ότι η Μονή είχε ακόμη ανθηροὺς πόρους από τα κτήματα, τα αιγοπρόβατα και...