Ο Βιότοπος Κατούνας εκτείνεται στους ορεινούς όγκους των Αγράφων, βρίσκεται 49 χλμ. ΝΔ της πόλης των Τρικάλων, 75 χλμ. δυτικά της πόλης της Καρδίτσας και απέχει έξι χλμ. από τον οικισμό Ελληνικά Αργιθέας. Είναι έκτασης 3.100 στρεμμάτων και αποτελεί μέρος του συνιδιόκτητου δάσους Κατούνας συνολικής έκτασης 7.120 στρεμμάτων. Οι 89 συνιδιοκτήτες του δάσους Κατούνας είναι κάτοικοι Ελληνικών και η έκταση ανήκει δασικά στο Δασαρχείο Τρικάλων και διοικητικά στο Ν. Καρδίτσας.
Στο σύνολό της η έκταση εμφανίζει ποικιλία υψομέτρων, που κυμαίνονται από 900 έως 1.935 μέτρα, έχει δασικές εκτάσεις με οξιές, έλατα και ψευδαλπικές εκτάσεις. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως βοσκότοπος, μέχρι το 1954, όπου αρχίζει η δασική του εκμετάλλευση, ενώ το υπόλοιπο του δασοκτήματος, δηλαδή οι γυμνές, θαμνοσκεπείς και μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις, χρησιμοποιούνταν μέχρι και το 1997 ως ενοικιαζόμενος θερινός βοσκότοπος. Από το 1998 και μετά η έκταση τέθηκε υπό περιβαλλοντική διαχείριση, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2078/92 που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και το πρόγραμμα μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης του βιοτόπου.
Από το 1998 και χωρίς διακοπή για μια 10ετία (1998-2008), η έκταση των 3.100 στρεμμάτων βρίσκονταν υπό αυστηρή, καλά σχεδιασμένη περιβαλλοντική διαχείριση. Βασικός σκοπός αυτής της δράσης ήταν η βελτίωση βιοτικών και αβιοτικών συνθηκών και η δημιουργία, ανάδειξη πρότυπου οικολογικού πάρκου, με πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Απαγορεύτηκε η βόσκηση σ’ ολόκληρη την έκταση, έγινε φύλαξη του βιότοπου από βόσκηση και λαθροθηρία, έγινε καθαρισμός ανεπιθύμητων ειδών, έγιναν αναδενδρώσεις, έγινε συντήρηση και συμπλήρωση του δικτύου μονοπατιών, έγινε έλεγχος της διάβρωσης των εδαφών, κατασκευάστηκε ξενώνας-καταφύγιο, καθώς και το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, και τέλος έγινε καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της βλάστησης σε όλη την έκταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου