Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Κατέρρευσε μέρος της αριστερής κόγχης εσωτερικά και καταστράφηκαν αγιογραφίες στον Ι.Ν. της Γέννησης του Χριστού στο Ρώσση Πετρίλου

Επιστολή προς τη Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας και το Δήμο Αργιθέας θα αποστείλουν οι κάτοικοι του συνοικισμού Ρώσση Πετρίλου με την οποία θα αναφέρουν την κατάρρευση της εσωτερικής αριστερής κόγχης που είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι αγιογραφίες στον Ιερό Ναό της "Γέννησης του Χριστού" στο Ρώσση Πετρίλου που χρονολογείται από το 1662 και είναι ο αρχαιότερος ενοριακός ναός τής Αργιθέας.

Η Επιστολή

ΠΡΟΣ:
Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων,
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας,  Περιφέρεια Θεσσαλίας, 
Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας,
Δήμος Αργιθέας 


Ο Ιανός δημιούργησε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Εσείς τα γνωρίζετε ίσως καλύτερα από όλους μας. Ανάμεσα στα θύματα της θεομηνίας είναι και ο Ι. Ν. "Η γέννηση του Χριστού" στο Ρώσση Πετρίλου. Είναι εκκλησία του 1662, ο αρχαιότερος ενοριακός ναός της Αργιθέας. Είναι διακοσμημένος με εξαιρετικές αγιογραφίες. 

Ο κυκλώνας δυστυχώς άφησε έντονα τα περάσματα του και σε αυτή την αξιόλογη εκκλησία. Μέρος της αριστερής κόγχης εσωτερικά κατέρρευσε και καταστράφηκαν και οι αγιογραφίες. 

Επανειλημμένα επισημάναμε - οι κάτοικοι του συνοικισμού - τον κίνδυνο που διέτρεχε το μνημείο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Δυστυχώς κανένα ενδιαφέρον δεν επιδείχθηκε από καμία δημόσια υπηρεσία και φτάσαμε στη παρούσα καταστροφή.

Σας εκφράζουμε την απέραντη θλίψη μας, την οργή και την αγανάκτηση μας για την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτε η αυτονόητη και η στοιχειώδης ευαισθησία δεν επιδείχθηκε για ένα τόσο αξιόλογο μνημείο. 

Αντίληψη του προβλήματος έχουν ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Πούλιος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καμπούρης και οι μηχανικοί του δήμου Αθηνά Τσίγκα και Πέτρος Μανώλης. 

Σας καλούμε να ενεργήσετε ανάλογα, άμεσα και δραστικά για να προληφθούν νέες καταστροφές και να προστατευθεί το μοναδικό μνημείο. 

Σας αναφέρουμε - πληροφοριακά - ότι 80 κάτοικοι του συνοικισμού μας - Ρωσση - είχαμε απευθυνθεί στη τότε δημοτική αρχή - Αύγουστος του 2016 - να ενεργήσει ώστε να προστατευθεί ο ναός. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να δράσουμε εμείς επισημαίνοντας την αδιαφορία σας. Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Οι κάτοικοι του συνοικισμού Ρώσση Πετρίλου.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου