Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Αναβλήθηκε για την 16η Ιουνίου 2020 η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες λόγω φάρσας για βόμβα

Φάρσα για βόμβα...
Εμπόδισε να διεξαχθεί η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες που θέτει στο επίκεντρο την Εκκλησία, καθώς κατηγορούμενος είναι γνωστός ιεράρχης που υπηρέτησε για χρόνια σε μοναστήρι 

Ανάμεσα στα μοναστήρια και τις εκκλησίες που ρήμαξαν, ήταν και αυτό της Ιεράς Μονής Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους Πετριλίου Καρδίτσας.
Η πολύκροτη δίκη για τις κλοπές των εικόνων και των άλλων θρησκευτικών κειμηλίων από μοναστήρια και εκκλησίες, ανάμεσα στα οποία και αυτό της, Ιεράς Μονής Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους Πετριλίου Καρδίτσας, δεν κατέστη τελικά δυνατό να διεξαχθεί, καθώς ήταν 11η στο πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων.

Δίκη προκαλεί πανελλαδικό ενδιαφέρον και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η αίθουσα του Κακουργιοδικείου ήταν κατάμεστη από κόσμο στις 19 Νοεμβρίου.

Η αναβολή της δίκης ήταν επεισοδιακή. Αρχικά οι δικαστές αποσύρθηκαν για να αποφασίσουν αν αυτή θα άρχιζε και θα συνεχιζόταν την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ζητήθηκε και η αλλαγή του προέδρου της έδρας, καθώς συμμετείχε στο αρχικό βούλευμα για την πολύκροτη υπόθεση. Στο διάστημα της διάσκεψης προέκυψε τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο και έτσι η Αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση του και στο έλεγχο των αιθουσών.

Κατά την επανάληψη της διαδικασίας ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης για την 16η Ιουνίου 2020.

Ο βασικός κατηγορούμενος Αρχιμανδρίτης Φ. Δ. απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης. Παρόντες, μεταξύ άλλων ως μάρτυρες, είτε κατηγορίας, είτε υπεράσπισης ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, κληρικοί, εκπρόσωποι μητροπόλεων εκτός της τοπικής και άλλοι.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης».

Δήλωση Καχριμάνη
Ερωτηθείς για το θέμα όπου εμπλέκεται ως μάρτυρας κατηγορίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε: “Μία ωραία ημέρα ήμουν Νομάρχης Ιωαννίνων και με φώναξε ο κ. Σουκουβέλος που ήταν Δήμαρχος Τύμφης και έγινε μια σύσκεψη στο Τσεπέλοβο.

Εγώ δεν είχα τίποτε άλλο να τους πω, τους είπα όσοι έχετε κάποιες από τις κλεμμένες εικόνες φωτογραφίες, δώστε να τις αναρτήσω στο διαδίκτυο. Αυτός ήταν κι ο λόγος που μπλέχτηκα εγώ και σήμερα είμαι μάρτυρας κατηγορίας. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, τα άλλα θα τα πούμε στο δικαστήριο”.

Κατηγορούμενος γνωστός Ιεράρχης
Στην μεγάλη δίκη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, μεταξύ των έξι κατηγορουμένων βρίσκεται γνωστός ιεράρχης που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στην περιοχή των Ιωαννίνων και πλέον, βρίσκεται σε υψηλό πόστο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ο αρχιμανδρίτης κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να έκλεβε και να εμπορεύονταν στο εξωτερικό εικόνες από εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια της περιοχής. Μαζί του στο εδώλιο ένας ιδιοκτήτης γκαλερί, ένας βιβλιοδέτης, ένας ιερέας και δύο ακόμη άτομα.

Η κατηγορία αφορά κλοπή μνημείων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσα κατά συρροή από κοινού, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αλλά και διάθεση μνημείων, τα οποία αποτελούν προϊόντα εγκλήματος κατά συρροή ή μη, ιδιαίτερα, μεγάλης αξίας.

Τι εκλάπη από το Πετρίλο... 
Στην Ιερά Μονή Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους Πετριλίου Καρδίτσας κατά το χρονικό διάστημα από 25-12-2006 έως 3-1-2007 αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο της μονής εισήλθαν εντός αυτής και αφαίρεσαν τα ακόλουθα αντικείμενα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της αρχαιολογικής νομοθεσίας και ήταν αφιερωμένα στη θρησκευτική λατρεία:

1) Χριστός Αρχιερέας , 1885, διαστάσεων 36x73εκ. αξίας 1500 E
2) Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, 18ου αιώνα, διαστάσεων 45x67εκ. αξίας 2500 Ε
3) Αγία Τριάδα , 19ου αιώνα, διαστάσεων 35x73εκ, αξίας 1500 E
4) Παναγία Βρεφοκρατούσα, 1885, διαστάσεων 35x73εκ. αξίας 1500 E
5) Δίζωνη εικόνα παραστάσεις της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Γέννησης, 19ου αιώνα, διαστάσεων 64x33εκ. αξίας 1500 E
6) Παναγιά Ζωοδόχου Πηγή, 1858, διαστάσεων 39x60εκ. αξίας 1500 E
7) Παναγία Βρεφοκρατούσα, 18ου αιώνα, διαστάσεων 25x30εκ. αξίας 200 E
8) Δύο φύλλα ξυλόγλυπτου βημοθύρου , 18ου αιώνα, αξίας 200 E το καθένα
9) Δύο ξυλόγλυπτα μανουάλια, 18ου αιώνα, αξίας 2000 E το καθένα

10) Ένα μεταλλικό σήμαντρο αγνώστων διαστάσεων και χρονολογίας που βρισκόταν έξω από τον ναό.

Δημοσίευμα της Εφημερίδας «η Αλήθεια» της Καρδίτσας της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019, σελίδα 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου