Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Βίντεο από τον εορτασμό του Τιμίου Σταυρού στο Τροβάτο Αγράφων την 14 Σεπ 2019 DJI 0199

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο Ευρυτανίας όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου συνεπικουρούμενου του Αιδεσιμώτατου Πρεσβύτερου π. Γεωργίου Παπαγεωργίου και του Αιδεσιμώτατου Πρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Κουτσουπιά. 
Μετά την Θεία λειτουργία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων από τις τοπικές αρχές και εψάλει ο εθνικός ύμνος. 
Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο πρόσφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, ελιές και χαλβά) στο προαύλιο της εκκλησίας.

Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο υπάρχει ένας επαργυρωμένος σταυρός βυζαντινής ξυλογλυπτικής με σκαλισμένες εικόνες της Καινής Διαθήκης. Ο Σταυρός αυτός θεωρείται ιερό κειμήλιο, και πιστεύεται ότι αυτός ο επαργυρωμένος ξυλόγλυπτος σταυρός εμπεριέχει ενσωματωμένο μικρό τμήμα από το "τίμιο ξύλο", δηλαδή από το ξύλο του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός και ονομάζεται από τους Τροβατιανούς Τίμιος Σταυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου