Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Εκδήλωση τιμής στον εκπαιδευτικό, ποιητή και συγγραφέα Πάνο Π. Καψάλη

Με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Φ. Χόντζια, του Χρυσούλη Γ. Λαμπέρη και του Δημήτρη Π. Κάψαλη και σε συνεργασία με τον δήμο Αργιθέας, εκδόθηκε το ποιητικό ανθολόγημα με αδημοσίευτα ποιήματα από δώδεκα ποιητικές συλλογές του Πάνου Π. Καψάλη

Στις 7 Αυγούστου 2016 στις 06.00 μ.μ. στον Μάγειρο Πετρίλου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - αφιέρωμα για τον Πάνο Π. Καψάλη με την παρουσίαση του βιβλίου «Ποιητικό Ανθολόγημα»

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από τον δήμο Αργιθέας, την τοπική κοινότητα Πετρίλου και τους πολιτιστικούς συλλόγους Πετρίλου, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσιώλη «Το Πετρῆλο των Αγράφων κατά την Τουρκοκρατία». 

Βιντεοσκοπήσαμε ολόκληρη την εκδήλωση και μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε νεότερες αναρτήσεις.

Σύντομο  βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Π. Καψάλη:

Πάνος Π. Καψάλης
Ο Πάνος Π. Καψάλης γεννήθηκε στο συνοικισμό Χαλκιόπουλο του Πετρίλου Καρδίτσας το Μάρτη του 1936. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Καρδίτσας, την Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Φουντωτού Καρδίτσας, στο διθέσιο Δημοτικό σχολείο Πετρίλου, στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκκλησίου Καρδίτσας, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, στο Γραφείο του Επιθεωρητή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Παγκρατίου και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας.

Στην πρωτοβουλία του Πάνου Καψάλη, ο οποίος κινητοποίησε τους λιγοστούς κατοίκους στο συνοικισμό Χαλκιόπουλο,  και με προσωπική εργασία του καθενός και με μια μικρή συμβολική χρηματοδότηση από τον ίδιο, κτίστηκε το 1962 ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο  Χαλκιόπουλο Πετρίλου.

Ο Πάνος Π. Καψάλης  εκτός από εξαίρετος εκπαιδευτικός υπήρξε και ένας σπουδαίος ποιητής - λογοτέχνης. Έγραψε ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά σχολικών γιορτών. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία καταγράφοντας τοπωνύμια, βρύσες, ποτάμια, στανοτόπια, δημοτικά τραγούδια της Αργιθέας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, καθώς και...
ήθη και έθιμα του χωριού του Πετρίλου.

Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο εκδόθηκαν:
1. Ένας επαρχιώτης  στην Αθήνα, όπου στην πετριλιώτικη ντοπιολαλιά περιγράφει τις περιπέτειες και τις γκάφες ενός επαρχιώτη που κατέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.
2. Αγωγή στον πολίτη.
3. Σχολικές γιορτές με κωμωδίες, θεατρικά σκετς εθνικού περιεχομένου, μονολόγους κ.α.
4. Τρία βιβλιαράκια με έμμετρες λαϊκές παροιμίες.
5. Διακοπές.
6. Ημερολόγιο.

Ο Πάνος Π. Καψάλης έφυγε ξαφνικά απ’ τη ζωή σε ηλικία μόλις 46 χρονών  τον Ιούλιο του 1982.

Δυστυχώς χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικό του έργο που αριθμούσε πάνω από 1300 ποιήματα.  Διασώθηκαν τα παρακάτω ανέκδοτα έργα του, που βρίσκονται χειρόγραφα στα χέρια του αδερφού του Κώστα Π. Καψάλη:
1. Δώδεκα (12) τετράδια με (388) ποιήματα.
2. Θολές αναμνήσεις (μυθιστόρημα).
3. Ξεσκλίδια της ζωής (μυθιστόρημα).
4. Στον ιστό της αράχνης (διήγημα).
5. Κλειδαρότρυπα (διήγημα).

(Πηγή σύντομου  βιογραφικού σημειώματος:  Παναγιώτης Θ. Χόντζιας,  βιβλίο  «Αφιέρωμα στον Πάνο Π. Καψάλη Ποιητικό Ανθολόγημα», έκδοση Δήμος Αργιθέας, 2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου